Bij een goede socialmedia strategie voor een event hoort ook video. Video spreekt tot verbeelding, kan als verleider worden gezien en wordt goed gevonden.  Video zorgt ervoor dat je de impact van je event verlengt, dat je waardevolle content maak voor een later moment en dat je beter gevonden wordt.
Maar video wordt ook gezien als duur en omslachtig.

Er zijn echter inmiddels een flink aantal oplossingen die het makkelijker en betaalbaar kunnen maken.

 

Voorafgaand aan het event
Om (potentiële) bezoekers alvast te prikkelen zijn kleine updates, tipjes van de sluier en kennisdeling een must. Kijkers komen al in de mood en worden steeds enthousiaster.

Een aantal ideeën kunnen zijn :
Een vlog over de voorbereidingen op kantoor, de lege locatie, een beeld op een druk kantoor. Nog even wat laatste tips van organisator voor een goede eventplanning etc  etc. Allemaal items die je makkelijk even met een smartphone kan maken.

 

Live voorproeven.
Met verschillende apps kun je tegenwoordig zeer eenvoudig even ‘live’ gaan.  Bij Facebook kun je zelfs per groep een livestream opzetten zodat je community direct geïnformeerd is. Het voordeel van Live is dat je ook vragen en opmerkingen van kijkers kunt meenemen. die op dat moment meekijken. Optimale engagement!

Voor Facebook-live gebruik kun je de gewone Facebook app gebruiken
Voor Youtube-Live  gebruik is de app Emoze ideaal (Youtube heeft nog geen native app hiervoor). Voor Persicope kun je de juiste app die hiervoor bedoeld is.

Er zijn tools zoals bijv. Restream.io  (https://restream.io) om naar verschillende platforms tegelijkertijd te streamen maar het nadeel is dat je dan moeilijk op alle vragen en reacties kan reageren.

Een ander voorbeeld van semi-live zijn live interviews via Skype die je tegelijkertijd opneemt (https://www.techjunkie.com/record-skype-call/)
Denk dan aan relevante gesprekken met sprekers, collega’s, sponsors etc. Maak het niet te commercieel. Authentieke interesse en kennisdeling kunnen mooie uitgangspunten zijn. Hier een voorbeeld van Paul Buitink in aanloop op Reinvent Money : https://youtu.be/OwO5u6OVaaA

Natuurlijk kun je ook de verschillende webinar-programma’s proberen.

 

Tijdens het event
Afhankelijk van het event is het natuurlijk ideaal als er tijd en mogelijkheden zijn om video te produceren die bijvoorbeeld na afloop nog goed bruikbaar en toepasbaar is. Maak van je collega’s reporters en stuur ze op pad met een paar goede vragen. Ook dit kun je met een smartphone, een goede microfoon en monopod makkelijk laten uitvoeren.

Vincent Everts interviewt regelmatig mensen met z’n smartphone en een selfiestick (https://youtu.be/nfXUIOkNOK0) De app Incrowd is perfect om alle video’s van jezelf én deelnemers automatisch te bundelen op basis van een hashtag. Je kan dat op 1 kanaal alle bijdrages tonen en dit ook weer doorzetten naar Facebook en twitter.

 

Live tijdens het event.

Met Periscope, Youtube live en Facebook kun je ook ‘live gaan’  tijdens het event. Als je wil werken met een smartphone is de audiovoorziening erg belangrijk. Vaak is de microfoon van de smartphone niet voldoende.  Je hoort bijvoorbeeld het hoesten van je buurman beter als de galmende audio van de spreker. Als dit het geval is  en moet je de audio-output van de geluidspartij vragen. Ook is de belichting en opstelling van je camera van belang.

 

Bij complexe events met meerdere sprekers, reacties uit de zaal, fora, combinaties met powerpoints etc. is het een goed idee om een professionele partij in te huren.  Hier een paar voorbeelden : TEDxLeiden ,  Talkshow Nooit af ,  Hackathon Presentatie