Zeer regelmatig krijg ik de vraag : “We willen ook graag een bedrijfsfilm’. En natuurlijk denken we dan graag mee. Maar waarover, waarvoor en waarom is dan vaak nog niet helder.

Natuurlijk wordt iedereen overspoeld met geweldige online video’s. Door de betaalbare techniek en vele mogelijkheden is het maken van een professionele video zeer toegankelijk voor velen. Als bedrijf kom je dan meestal vanzelf ook de vraag om ook een video te gaan maken.

Meestal is dát het moment om te gaan zoeken naar een producent. Prima. Bij een goed bedrijf zullen ze zich eerst afvragen wat er precies gefilmd moet worden. Maar er is meer nodig voor een goede film.

Het gaat namelijk niet om de techniek of het eindpodukt maar het gaat nadrukkelijk om de boodschap van de video en de doelgroep voor wie die video is bedoeld.

De vraag is dus wat je wil overbrengen. Stel jezelf de vraag “wat moet er gebeuren als iemand de film heeft gezien”. Maak het antwoord heel SMART. Dwing jezelf hier goed over na te denken want dit is de basis van de boodschap.

Ga pas daarna nadenken over de vorm. Een feitelijke opsomming van feiten of een monoloog is niet meer van deze tijd. Een interview met de CEO die het verplichte verhaaltje opdreunt werkt niet meer op Youtube. Ook niet als die maar 2 minuten duurt. Neem je kijker mee in het verhaal dat je wil vertellen.

Zoek naar de emotie in het verhaal en probeer de kijker mee te nemen. Volg bijvoorbeeld de CEO door zijn dag heen met de camera. Bij z’n gezin, tijdens de lunch en in de auto, en laat het terloops en op verschillende momenten zijn verhaal vertellen. Vraag eens aan collega’s en bezoekers wat  volgens hen heel specifiek bij jouw bedrijf past en breng dat in beeld.

Een mooi voorbeeld vind ik de mini-docu van Marc Rutte. Een inhoudelijk politieke boodschap weet hij mijn inziens goed te verpakken in deze video : Rutte : https://youtu.be/dvgT3Gu8ufY  (los gezien van mijn politieke voorkeur 😉

Vaak wordt gedacht dat video duur is en dat er een compleet team nodig is voor de produktie en opnames van zo’n film. Niets is minder waar. Tegenwoordig kun je zelf al een enorme stap zetten in het voorbereiden en uitwerken van een film. Eigen medewerkers als ‘acteurs’ werken vaak het beste omdat ze puur en authentiek zijn. En vaak bestaat en videocrew uit één of twee personen.  En.. er zijn zelfs videofilms waar je zelf een groot deel van het verhaal kan filmen. (Kijk hier voor de workshop Visual Storytelling met je smartphone)