Stel, je bent op zoek naar een nieuw toetsenbord. Na een kleine zoektocht vind je het toetsenbord van je dromen online, via de website Coolblue. Je gaat enthousiast over tot de aankoop. Dan verschijnt plotseling eindbaas Pieter Zwart op je beeldscherm in een filmpje. Hij bedankt je namens heel Coolblue voor je bestelling. Hierna laten zijn werknemers Sander, Richard, Ivo, Maurice en Lisanne je uitgebreid laten zien wat er nu de komende uren met jouw toekomstige toestenbord gaat gebeuren. Misschien willen Pieter Zwart en zijn werknemers je oprecht graag bedanken en informeren? Misschien is het een marketingstrategie? Misschien denk je nu wel : Hé, wat een leuk mens, die Pieter. En wat fijn, dat die jongens en meiden nu voor mij aan het werk gaan!

Zo werkt Visual Storytelling. Een techniek die in vele soorten, maten en vormen te gieten is maar waarbij één ding vast staat: er wordt een verhaal vertelt. Een verhaal dat jou als kijker raakt en dat iets bij je oproept: verwondering,  waardering, verdriet, nieuwsgierigheid of fascinatie.
Daan: “Ik zat ooit eens te kijken naar een documentaire op Discovery Channel over hoe jam werd gemaakt. Echt veel gebeurt er eigenlijk niet in zo’n filmpje, maar toch heb ik bijna een half uur gefascineerd zitten te  kijken. Dat verhaal is onbewust blijven hangen: iedere keer dat ik nu een potje jam opentrek, denk ik weer aan dat filmpje.”

Dat is de kracht van een verhaal. Het maakt veel meer bij ons los dan een mededeling, een verkooppraatje of een reclameboodschap. Meestal heeft een verhaal ook een hoofdpersoon, iemand die je – al dan niet bewust – gaat bewonderen, waarderen of vertrouwen. Als je een keer iets hebt besteld bij Coolblue, heb je Pieter Zwart en zijn werknemers al leren kennen. Je hebt hen nooit ontmoet maar toch heb je het gevoel dat je ze kent, of in ieder geval net wat beter dan de medewerkers van ieder ander bedrijf waar je een toetsenbord zou kunnen kopen. Dat is het effect van storytelling, het geeft een bedrijf of onderneming een persoonlijkheid. Als die persoonlijkheid jou aanstaat, is de grootste stap naar een aankoop of samenwerking al gezet.

Wat kun je nu zelf als ondernemer met Visual Storytelling? Gebruik het bijvoorbeeld voor je bedrijfsfilm. We kennen allemaal de standaard bedrijfsfilm, waarbij we een digitale tour krijgen door een gebouw vol hardwerkende mensen. Wordt jij daardoor geraakt, gefascineerd of geboeid? Waarschijnlijk niet. Vertel in plaats daarvan eens een verhaal. Laat een klant een oprecht verhaal vertellen over zijn goede ervaring met jouw bedrijf, laat je medewerkers vertellen waarom zij iedere dag zo graag naar hun werk komen of vertel als directeur vanuit welke passie je jouw bedrijf hebt opgericht. Dan raak je de kijker, je sleept hem mee in jouw verhaal. Hij heeft je nog nooit ontmoet, maar zal toch denken: hé, wat een leuk mens.

Meer blogs: ‘Dot watten’