Nog heel vaak worden wij gevraagd om een testimonial op te nemen bij een tevreden klant. Niets mis mee natuurlijk. Ambassadeurs zijn waardevol en natuurlijk helpen wij ze graag om de boodschap te verspreiden met video.

Als een klant wil meewerken aan een testimonial is dat natuurlijk een groot compliment. Het is best een opgave om voor de camera een enthousiast en samenhangend verhaal te geven. Vaak zie je ook dat de persoon in kwestie gaat struikelen over zijn woorden. “Is het niet té glad?,  ben ik wel volledig?, gaat dit me nu 100 jaar achtervolgen op internet?’  Een paar uitspraken die door het hoofd spoken.
Als maker of bedenker van zo’n testimonial moet je de intelligentie van de kijker ook niet onderschatten. Die klikken een video die niet authentiek is, direct weg.

Voorkom dus een ‘bestimonial’ met een rits complimenten.  Iedereen begrijp wel dat dit bedacht is en eigenlijk een toneelstukje voor de camera is.  Bovendien is je klant vaak geen geboren presentator . Ga op dus op zoek naar de echtheid  en authenticiteit van de hoofdpersoon.

Vaak is dat te vinden in de inhoud.  Ga dus als interviewer op zoek naar kennis over de dienst, het product, het proces of bijvoorbeeld de uitvinding.  Je zal merken dat hetzelfde enthousiasme zichtbaar is maar dat de klant veel makkelijker vertelt. Het is immers zijn/haar passie. Natuurlijk is het fijn als even de bedrijfsnaam in kwestie ter sprake komt. En een klein logo met een bedrijfsnaam rechtsbovenin kan ook goed werken. Een call2action op het einde zal ook veel duidelijk maken.

Een testimonial werkt in mijn visie vooral als je iets nieuws brengt. De kijker zal heus wel begrijpen dat jij als toeleverancier van die kennis een grote rol speelt en zal je ook om die reden onthouden.

P.s.  Zo’n video kun je natuurlijk laten produceren. Kies dan voor een producent die goed kan filmen én kan interviewen.
Maar dit soort testimonials kun je ook zelf filmen met je smartphone. Wij geven regelmatig workshops over storytelling, interview technieken, de kracht van video en de techniek om mooie te filmen en effectief te editten. Dit alles met jouw smartphone. De eerstvolgende workshop voor open inschrijving is op 6 dec. 2018. Als bedrijf zijn er ook veel mogelijkheden om als team een workshop op maat te krijgen. Voor meer informatie : www.vloggenvoorprofessionals.nl