“Het moet niet langer dan twee minuten duren hoor, anders klikt de kijker toch weg”, horen wij vaak als we een video mogen maken. Maar stel, je bent gek op reizen en je stuit op een korte youtube video over de gouden tempels en pagodes van Myanmar, het land dat jarenlang was afgesloten voor toerisme. Twee minuten? Jij wilt veel meer zien! Dit heb je altijd al willen weten.

Focus je op inhoud
Hoe lang een video mag duren, hangt af van de mate waarin de kijker die video relevant vind. Het klopt dat we tegenwoordig snel wegklikken als een video ons te lang duurt maar dat wil niet zeggen dat je altijd een standaardtijd van twee minuten aan moet houden. Pak het anders aan: zorg dat de kijker wél op het puntje van zijn stoel komt te zitten. Als een leerkracht een verhaal te zien krijgt over de nieuwste mogelijkheden van het digibord, zou hij daar maar wat graag twintig minuten naar kijken. Het verhaal van een bekende ondernemer die ooit klein begon in een schuurtje naast zijn huis, zal ook veel mensen nieuwsgierig maken. En jij wordt blijkbaar getrokken door de monniken en markten van The Golden Country. Zolang de informatie relevant genoeg is voor de doelgroep, kijken we wel.

Het naadje van de kous
Het is niet voor niets dat je al tien minuten naar een mini-docu over oude tempels in een ver land zit te kijken, iets trok je aan. Dat ‘iets’ aan het begin van de video is cruciaal. Er is een mysterie opgewekt en nu wil jij het naadje van de kous weten: wat is er te zien in het land dat jarenlang was afgesloten voor toerisme? Met zo’n mysterie kun je een kijker je video in trekken. Stel een scherpe vraag, shockeer of begin de video met een geweldige quote. De kijker is benieuwd naar de ontknoping, hij wil de puzzel oplossen en het verhaal helder krijgen. Voor je het weet zit hij aan de buis gekluisterd.

De ontknoping
Als je een kijker je video in lokt, moet je ook zorgen dat hij krijgt wat hem beloofd is. Vertel hem het verhaal waar hij op zit te wachten. Jij wilt in het midden van de film bijvoorbeeld beelden zien van Myanmar die je stoutste verwachtingen overtreffen, monniken die de bergen in trekken en gouden tempels die schitteren in een zonsopgang. Stukje bij beetje wordt de puzzel opgelost, de vraag beantwoord of de quote toegelicht. Misschien in twee minuten, misschien in tien of achttien minuten.

Happy end
Het verhaal is verteld, het einde is in zicht. De leerkracht kent de nieuwste foefjes van het digibord waarmee hij indruk kan maken op zijn leerlingen en voor jou is er een wereld vol gouden pagodes open gegaan waar je geen idee van had. Dat geeft je het gevoel dat je deze video niet voor niets hebt gekeken. Misschien wordt je zelfs beloond met een aanbieding van een reis naar Myanmar of boek over het land. Het is ook niet denkbeeldig dat de kijker de video verder gaat delen via socalmedia of mail .

Twee minuten kan inderdaad een prima tijd zijn voor een video. Eén minuut kan ook genoeg zijn, maar tien minuten kan ook een hele mooie tijd zijn. Het punt is: ga niet teveel uit van tijd, maar van informatieoverdracht. De focus moet liggen op het verhaal en de relavantie daarvan!

Lees meer blogs bij VideoLogic